неділю, 14 березня 2021 р.

Число π

Інформаційна хвилинка


 Міжнародний день числа  «Пі» відзначають по всьому світу прихильники математики. Це неофіційне свято придумав в 1987 році фізик з Сан-Франциско Ларрі Шоу, який виявив, що дата 14 березня співпадає з першими трьома цифрами числа «Пі», яке виражає відношення довжини кола до його діаметру. 

Число π настільки шановане, що йому встановлено декілька пам'ятників: у США- в Сіетлі, на сходах перед будівлею музею мистецтв та в Парку скульптур (Нью-Джерсі), в Криму поблизу селища Кацивелі, і це далеко не повний перелік.

У послідовності знаків числа π немає повторень, це значить, що ця послідовність підкоряється теорії хаосу. Тобто число π і є хаос, записаний цифрами.


Японський професор Ясумаса Канада обчислив число π до 12411-триліонного знака після коми. Ці обчислення були засекречені, оскільки з таким обсягом даних можна відтворити зміст будь-якого секретного документа. У цьому числовому ряді закодовані всі книги написані і ще не написані людством. Потрібно тільки знайти цей ряд у числі π.


У змаганнях за кількість завчених цифр цього нескінченного числа є ряд рекордсменів. Вони встановлювали та покращували сої рекорди. Японець Хідеакі Томойорі може відтворити число π до 40 000 знаків. На запам'ятовування такої кількості цифр у нього пішло близько 10 років. Рекорд Акіра Харагучі - 83 431 знаків. Ще один з рекордсменів із запам'ятовування знаків числа π після коми - житель Китаю Лю Чао, який у 2006 р. впродовж 1444 хвилин (більше доби!) без помилок відтворив 67 890 (швидкість 47 цифр/хв) знаків після коми. Він хотів назвати 93 000 цифр, але помилився на 67891 позиції. Світовий рекорд, занесений в Книгу рекордів Гіннеса, належить колумбійцеві Хайме Гарсіа, якого називають «людиною-комп’ютером». Він назвав по пам'яті 150000 цифр, що стоять після коми у числі π.


24 червня 2015 року житель Сум 24-річний Артем Гарін встановив новий рекорд України з відтворення великих обсягів цифрової інформації. Хлопець назвав по пам'яті 10 101 знак після коми числа. Для цього йому знадобилася 1 год. 20 хв. Він побив свій власний рекорд із запам'ятовування 5 тисяч знаків і показав кращий результат серед країн-членів СНД і 7 місце в світі.

Немає коментарів:

Дописати коментар